Wil jij energie opwekken? 

In Groningen wordt alles onderling geregeld. Dat is typisch Gronings noaberschap. Ook nu wekken Groningers samen met dorpsgenoten energie op. En dat is best eenvoudig. Jouw mede-Groningers hebben ervaring. Via GrEK leggen zij stap voor stap uit hoe jij samen met dorpsgenoten energie opwekt.

 

Zo leren jullie hoe je samen met je dorpsgenoten energie op kunt wekken. De professionals van GrEK ondersteunen en begeleiden, maar leggen ook alles uit en wijzen jullie de weg. Jullie krijgen dus eigenlijk een praktijktraining. Hierdoor kunnen jullie een volgend project waarschijnlijk grotendeels zelf doen. Ook liggen er veel standaardproducten en formats klaar die jullie kunnen gebruiken in jullie project. 

Hoe zo’n project werkt?

Om samen energie op te wekken maak je gebruik van een subsidieregeling van de overheid, de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE).  Tijdens de training en ondersteuning wordt alles helemaal uitgelegd. Wil je je nu al verdiepen in deze regeling? Samen met onze landelijke collega’s hebben op de site Hier Opgewekt een kennisdossier over de SCE gemaakt.  

Kortgezegd komt het erop neer dat de overheid het verschil tussen de kostprijs van groene stroom en de marktprijs voor grijze stroom bijlegt. Op die manier is het toch mogelijk groene stroom te produceren voor de markt. Mensen die in de buurt wonen (de zogenaamde postcoderoos) kunnen meeprofiteren van de winst die op die manier wordt gemaakt.  

Hoe helpt GrEK? 

Wij kunnen jullie op drie manieren helpen bij een gezamenlijk opwekproject, we kennen drie ondersteuningsvormen: 

  • Begeleiding en training:  samen een project realiseren en tegelijk leren hoe dat moet. Begeleiding bij jullie project met veel uitleg, werksessies en training. Zodat jullie leren hoe het moet.   

  • Advies: bij een later project hebben jullie wellicht enkel op een paar punten advies of ondersteuning nodig. Ondersteuning op maat dus.  

  • Uitvoering: willen jullie de focus op andere zaken leggen maar wel een project realiseren? Wij kunnen dat ook voor jullie doen, op basis van beschikbaarheid locatie en inzet bij werving van deelnemers. 

Elke regio in Groningen heeft een initiatiefbegeleider. Met jullie initiatiefbegeleider kun je bespreken wat voor jullie de beste optie is. We adviseren voor het eerste project de vorm ‘Training en begeleiding’.  

Ben je helemaal nieuw en denk je erover om samen met je buurtbewoners aan de slag te gaan? Wij kunnen jullie dan helpen bij een goede start. Hiervoor hebben we een training ontwikkeld die we gratis kunnen aanbieden.

Lokaal eigendom in grootschalige zonneparken 

Hebben jullie de ambitie om een groot zonnepark te ontwikkelen of zijn jullie benaderd door een ontwikkelaar om lokaal eigenaarschap invulling te geven? Vanwege het klimaatakkoord zoeken ontwikkelaars vaak lokale partijen om het streven naar lokaal eigendom samen mee vorm te geven. Wil je weten wat er daarbij op jullie af komt? Wil je uitwisselen met andere Groningers die in een vergelijkbaar traject zitten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.  

Voor grootschalige ontwikkeling van energie hebben we als GrEK, samen met een aantal partners, Bronnen VanOns opgericht. Onze initiatiefbegeleider bekijkt graag met jou wat jullie nodig hebben en hoe jullie daarbij kunnen worden geholpen.  

Benieuwd naar onze ideeën over hoe een zonnepark ontwikkeld zou moeten worden. Download hier ons Manifest Zonneparken Noord Nederland.